Leikkuulauta on ruoanlaiton ehdoton apuri

Vanhat, muoviset tai käytössä kuluneet leikkuulaudat ovat lähes jokaisen keittiön pahe! Usein ei edes muisteta mistä tai milloin leikkuulauta on hankittu tai koska sitä on viimeksi huollettu asiallisesti. Nautinnollisen ja toimivan ruoanvalmistuksen takaamiseksi suosittelemme panostamaan kunnon leikkuulautoihin, vaikka se tuntuisikin ajankäytön ja rahan tuhlaukselta. Hanki leikkuulauta, joka sopii pesualtaaseen näin takaat käytännöllisen ja toimivan työskentelyn niin altaan päällä kuin sen vieressä.

Mitä kannattaa huomioida leikkuulaudan valinnassa

Leikkuulautamateriaaleista perinteisin ja luonnollisin vaihtoehto on puu ja puu-komposiittiyhdistelmät. Puusta valmistettuja malleja on paljon ja ne sopivat hyvin ilmeeltään allaspisteelle. Tamminen, pähkinäpuinen, pyökkinen ja saarnesta valmistettu leikkuulauta ovat kaikki oman sävyisiä ja hyviä vaihtoehtoja altaan pariksi. Puulajit poikkkeavat toisistaan kovuudessa ja puulajin lisäksi puristuslujuus määrittää sen kuinka pehmeä pinnaltaan leikkuulauta on. Pehmeämpään puumateriaaliin tulee luonnollisesti helpommin leikkaamisesta syntyviä uria. Teräville ja kalliille keittiöveitsille puinen leikkuulauta on ehdottomasti paras vaihtoehto.

Vinkkejä puisen leikkuulaudan puhdistamiseen

Vinkkejä puisen leikkuulaudan puhdistamiseen
Puisella leikkuulaudalla on luonnostaan antibakteerinen pinta eli sen pinta pyrkii pitämään bakteerit loitolla. Siitä huolimatta puinenkin leikkuulauta pitää säännöllisesti pestä mahdollisimman miedolla pesuaineella joka käytön jälkeen. Puhdistus on syytä tehdä huolella ja aina juoksevan kuuman veden alla. Muista, että puista leikkuulautaa ei saa laittaa tiskikoneeseen!

Leikkuulautaa ei pidä liottaa vedessä ja se tulisi aina puhdistuksen jälkeen kuivata hyvin puhtaalla keittiöpyyhkeellä.

Ekologinen ja hyvä puhdistuskeino puulaudan värjäymiin on hieroa merisuolaa ja sitruunaa laudan pintaan ja sen värjäytyneisiin kohtiin. Puulautaan voi myös sivellä ruokaöljyä tai erikseen leikkuulautoihin tarkoitettua öljyä tarpeen mukaan, jotta pintaan saadaan muodostettua likaa ja vettä hylkivä pinta. Öljyn levittäminen onnistuu helposti kaatamalla varovasti öljyä laudan pinnalle ja pyyhkimällä se kauttaaltaan koko laudalle. Sen jälkeen öljyn annetaan vaikuttaa muutama tunti, jonka jälkeen imeytymätön öljy pyyhitään paperilla tai nukkaamattomalla liinalla pois. Näillä helpoilla keinoilla saat leikkuulaudastasi kestävän ja hyvän apuvälineen keittiöaskareisiisi.

Block Title

Leikkulauta Saarni

Leikkuulauta kiinnitysreiällä